PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ
WARSZTATY KULINARNE – „ŚWIAT PIEROGÓW”
Zajęcia prowadziła mama Krystiana, ucznia z klasy 1 TGa, właścicielka firmy gastronomicznej.
Chcesz dowiedzieć się więcej – zapraszamy na nasz facebook 🙂
MAZUREK WIELKANOCNY
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Sposobów na jego przyrządzenie istnieje tyle, ile gospodyń. Zazwyczaj ten świąteczny przysmak przygotowuje się z kruchego ciasta, przekładanego bakaliami i lukrowanego.
5 SMAK – UMAMI
Słowo „umami” pochodzi z języka japońskiego i dosłownie oznacza coś smacznego.
To dzięki umami możemy zrozumieć przyjemność płynącą ze smakowania dobrego, rozgrzewającego bulionu, wiórków parmezanu na spaghetti bolognese, soczystych pomidorów czy dojrzałego sera. Smak odkryty w 1908 roku prze japońskiego chemika profesora Kikunae Ikeda
POMELO
Pomelo jest największym owocem z rodziny grejpfrutów, waży ok. 2 kg i ma średnicę ok. 25 cm.
Czy wiesz, który na zdjęciu owoc to pomelo?
DOSKONAŁE NALEŚNIKI
Dodaj do ciasta na naleśniki 2 łyżki kwaśnej śmietany, a ciasto będzie puszyste i znacznie lepsze…